De herberg ligt middenin watersportdorp Grou. Genoeg te doen! Maar ook in de omgeving van Grou is van alles te ontdekken. Vanuit onze herberg kun je zo het water op met een kano of sup. Die huur je gewoon bij ons.
De Alde Feanen
Maar de herberg ligt ook aan de rand van nationaal park de Alde Feanen. En de Alde Feanen is niet voor niets een van de 20 nationale parken van Nederland. Het park heeft een prachtige natuur: met wel 450 soorten planten en meer dan 100 soorten vogels kijk je hier je ogen uit.
Van alles te doen
Het gebied ligt midden in Friesland, tussen Leeuwarden, Drachten en Heerenveen. Er is van alles te doen: of je nou van sport, cultuur of lekker eten houdt. Naast deze grotere plaatsen zijn er rond het natuurgebied veel sfeervolle Friese dorpjes. Hier kun je rondslenteren en op een terras genieten van lekker eten en een biertje.
Actief op het water
Hou je van actief bezig zijn? Dan kun je in de Alde Feanen je hart ophalen. Kies een van de wandel- of fietsroutes, of ga er zelf op uit. Het gebied is ook perfect voor de watersport. Kanoën, suppen, zeilen, skûtsjesilen kan hier allemaal. Wil je eens wat anders? Dan kun je ook ‘s nachts mee met een vaartocht.
Ontdek het verhaal achter de Alde Feanen
Ook op cultureel gebied is er van alles in de Alde Feanen. Neem bijvoorbeeld een kijkje in het Skûtsjemuseum of ga langs bij het bezoekerscentrum in Earnewâld. Daar is veel informatie over alles wat je kunt doen en zijn exposities over het gebied. De Alde Feanen heeft namelijk een bijzondere geschiedenis.
Het ontstaan van veen
Hoe het natuurgebied er nu bij ligt, is het resultaat van ijstijden van 10.000 jaar geleden en hoe mensen ermee omgingen. Door de ijstijden ontstond er veen in het gebied. Toen er later mensen gingen wonen, kwamen ze erachter dat je veen kunt drogen en als brandstof kunt gebruiken. Daarom gingen mensen het veen afgraven en veranderde het landschap weer. Kleine petten werden door de wind steeds grotere plassen.
Eerst waren er nog wel wat boerenbedrijven aan de rand van de Alde Feanen. Het gebied werd steeds minder geschikt voor de landbouw. Het was niet goed bereikbaar en de grond was nat. Veel boeren gingen daarom weg.
Een nieuwe invulling voor het gebied
Toen kwamen de eerste toeristen en ging het snel. Steeds meer mensen kochten een stukje land om hun boot aan te leggen en vakantie te vieren. Zo groeiden ook de dorpjes die in en rond het natuurgebied. En zo werd de Alde Feanen de prachtige plek die het nu is.