Voor het eerst suppen in Friesland? Dit moet je weten!

Voor het eerst suppen in Friesland? Dit moet je weten!

Kanoën of kajakken heeft bijna iedereen wel eens gedaan. Maar ken je suppen al? SUP is een afkorting van stand-up paddleboarding. Oftewel, staand op een bord peddelen. Het is een sport die perfect is om de natuur op je eigen tempo te ontdekken. Je kan dus perfect suppen in Friesland! Nog nooit gedaan? We vertellen je er hier alles over!

Hoe begin je met suppen?

Als je bij ons gaat suppen, krijg je een SUP board en een paddel. Die peddel moet je op de juiste hoogte afstellen. En aan het board zit een koord dat je aan je enkel kunt doen. Als je die vast maakt, ben je klaar om het water op te gaan. 

De eerste keer suppen in Friesland

Bij suppen draait het allemaal om één ding: evenwicht. En dat kan in het begin best moeilijk zijn. Maar het mooie aan suppen is, is dat je op je knieën kunt beginnen. Als je een beetje vertrouwd voelt, kun je gaan staan. Op sommige stukjes toch nog wat wiebelig? Dan ga je lekker weer zitten. 

De peddel goed vasthouden

Stap 1 is het board onder controle, maar dan komt het andere onderdeel nog: de peddel. Bij suppen gebruik je maar 1 peddel die je met beide handen vasthoudt. Wij helpen je om ‘m op de goede hoogte in te stellen. 

 

Zo hou je ‘m het best vast:

  • Ben je rechts? Pak dan de peddel vast met je linkerhand boven op de grip. Als je links bent, gaat je rechterhand boven. 
  • Je andere hand plaats je ongeveer 65 cm onder de hand die je op de grip hebt. 
  • Hou je ellebogen altijd gestrekt bij het peddelen. 

Wat moet je aan als je gaat suppen?

In principe kun je het hele jaar door suppen in Friesland. Maar in de praktijk gaan de meeste mensen in de zomer suppen. Toch kan het dan ook nog wel eens fris zijn op het water door de wind. Verder is het heel afhankelijk van het weer. Als het echt warm is, kun je prima in je bikini of zwembroek suppen. 

Welke spieren train je tijdens het suppen?

Suppen doe je op je eigen tempo. Je kan het zo intensief maken als je zelf wil. Maar met suppen verbrand je al gauw wat calorieën. Niet verkeerd natuurlijk, maar wist je dat je er ook nog eens je spieren mee traint? En niet alleen je armen. Het een workout voor je hele lichaam: met je benen moet je je lichaam stabiliseren en je core (rug, buik, billen en heupen) is belangrijk om evenwicht te houden. 

5 handige tips voor je gaat suppen in Friesland

Ben je al helemaal klaar om suppend Friesland te ontdekken? Wacht nog heel even, want we hebben nog wat tips voor je:

  • Neem in de zomer een zonnebril en een hoedje of pet mee. 
  • Check goed de weersvoorspelling voordat je het water op gaat. 
  • Ga je aan wal? Ga dan eerst weer op je knieën zitten. Dan val je niet zo snel in het water.
  • Is het niet warm genoeg om in je zwemkleding te gaan suppen? Doe je zwemkleding dan toch onder je kleding aan. Voor het geval dat. 
  • Ga je suppen op blote voeten? Neem dan slippers mee om van en naar het water te lopen.

 

Kom jij binnenkort bij ons suppen in Friesland? We hebben nog veel meer tips voor je. En ook leuk: je kunt bij ons een SUP board huren waar je met 10 mensen tegelijk op kan! Bel ons om te reserveren.