Wat te doen in Leeuwarden – een dagje in de stad

Wat te doen in Leeuwarden – een dagje in de stad

Herberg Oer ‘t Hout ligt midden in watersportdorp Grou. Maar ook in de buurt van de Leeuwarden. 15 kilometer fietsen (of met de auto natuurlijk) en je bent in de hoofdstad van Friesland. En daar raak je niet snel uitgekeken. Op deze pagina geven we je tips voor wat te doen in Leeuwarden!

De binnenstad

In het centrum van Leeuwarden is altijd wat te doen. Zonder plan een beetje rondstruinen is dus zeker een aanrader. De knusse straatjes en mooie grachten hebben genoeg charme om je een aantal uren te vermaken. Maar ook mét een plan kun je Leeuwarden ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld meegaan met een stadswandeling. De gids laat je de verborgen plekjes zien en vertelt je over de rijke geschiedenis van de stad. 

Winkelen en eten

Een van die knusse straatjes is de Kleine Kerkstraat. Deze straat is niet voor niks twee keer uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland. In deze straat vind je de schattigste boetiekjes die van alles verkopen. Waaronder ook Friese lekkernijen zoals het onweerstaanbare suikerbrood. Betreden op eigen risico dus. 

De Kleine Kerkstraat leidt je zo naar de Nieuwestad. Hier vind je alle bekende winkels aan de ene kant van het water. Aan de andere kant van het water zit het vol met gezellige terrassen en restaurants. En in het midden: de Waag. Een mooie bezienswaardigheid die er al sinds 1598 staat. 

Cultuur

In 2018 was Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa. En dat hebben we geweten. Het hele jaar werd er van alles georganiseerd: van de reuzen van Royal Deluxe tot ontelbare theatervoorstellingen en tentoonstellingen. Maar dat was 2018. Ben je dan nu te laat? Zeker niet! In Leeuwarden hebben ze de smaak te pakken. Tot 2028 gaan ze door met het organiseren van culturele evenementen. Wat er de komende tijd te gebeuren staat vind je in de agenda

Musea

Maar buiten dit programma om zijn er ook genoeg dingen te doen in Leeuwarden. Er zijn verschillende musea die je kunt bezoeken. In het Fries Museum aan het Wilhelminaplein ontdek je de geschiedenis van Friesland. Er is daar ook eigenlijk altijd wel een tentoonstelling. Ook het natuurmuseum en het keramiekmuseum mag je niet missen als je van musea houdt.

Het icoon van Leeuwarden

Je kan er niet omheen: de Oldehove. Leeuwardens eigen scheve toren die nog schever staat dan de toren van Pisa. Tussen april en oktober kun je de toren beklimmen. Na een beklimming van 183 treden heb je het mooiste uitzicht over de stad en de omgeving. Als het helder weer is kun je zelfs de Waddeneilanden zien!

Aquazoo

Net buiten Leeuwarden vind je Aquazoo. Als je met kinderen bent, moet je hier zeker een middagje langs. Aquazoo is een dierentuin met vooral dieren die op, in en rond het water leven. Maar door het hele park heen zijn vijvers, beekjes en avonturenpaadjes. Een echt groen- en waterrijk park dus.

Zoals je ziet zijn er genoeg dingen in Leeuwarden om een dag mee te vullen. Als je bij ons een e-bike huurt, fiets je er zo heen. Klinkt als een plan? Mooi. Als je nog meer tips wil over wat te doen in Leeuwarden, weet je ons te vinden!