Wat te doen in Sneek? De 8 leukste activiteiten!

Wat te doen in Sneek? De 8 leukste activiteiten!

Sneek – of Snits, in het Fries – is een van de leukste steden in Friesland. Watersport is groot in Grou, maar in Sneek kunnen ze er ook wat van! Bij het Sneekermeer kun je zeilen of een boot huren. En Sneek staat natuurlijk bekend om de Sneekweek: een week waarin de hele stad in het teken staat van zeilwedstrijden en feest. Maar wist je dat er de rest van het jaar ook van alles te doen is? Hieronder hebben we de 8 leukste activiteiten voor je onder elkaar gezet!

1. Huur een boot(je)

Of je nou een echte schipper bent of niet zoveel met water hebt: een boot huren kan iedereen in Sneek. Je kan een zeilboot huren en het meer op gaan, maar je kan het ook houden bij de grachten van Sneek. In de binnenstad kun je een fluisterbootje huren waarmee je de stad vanaf het water leert kennen. 

2. Het Fries Scheepvaartmuseum

In het Fries Scheepvaartmuseum ontdek je alles over de geschiedenis van de scheepvaart in Friesland. Wist je bijvoorbeeld dat Friesland vroeger een eigen oorlogsvloot had? En dat de Friese palingvissers een eigen aanlegplaats hadden in Londen? Er zijn altijd exposities en het museum is ook heel geschikt voor kinderen.

3. De Sneker Waterpoort

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Sneek. De Waterpoort bijvoorbeeld is een echt icoon. Hij staat er waarschijnlijk al sinds 1492 en sinds die tijd is-ie vaak verbouwd en aangepast. Maar mooi, dat zal de Waterpoort altijd blijven. Vooral als-ie ‘s avonds mooi verlicht is. In de buurt van de Waterpoort staat ook de Fontein van Fortuna, een onderdeel van het kunstproject 11fountains. 

4. Weduwe Joustra Beerenburg

In 1864 begon de weduwe Anjenette Joustra-Reinders met het Friese drankje Beerenburg brouwen. En dat gebeurt 6 generaties later nog steeds in hetzelfde pand. Het is een van de oudste panden van de stad. Een prachtige familiegeschiedenis over traditie en innovatie: die ontdek je tijdens een rondleiding of VIP-tour bij Weduwe Joustra.

5. Ski Centrum Sneek

Skiën in Friesland? Ook dat kan gewoon. Bij Ski Centrum Sneek kun je een clinic volgen. Of je nou een beginner bent of al vaker op zo’n indoorrolbaan hebt gestaan: je krijgt altijd begeleiding van een gediplomeerde leraar. Lekker sportief bezig zijn met na afloop een drankje in de après-skihut. Klinkt als een gezellige avond toch?  

6. Augmented Reality-tour door Sneek

Friesland zit vol met verhalen. Sneek dus ook. En hoe beleef je een verhaal nou beter dan wanneer je er middenin zit? Met de Augmented Reality-tour vertellen levensechte personages hun verhaal aan jou terwijl je op de locatie bent. Met een app op je telefoon zie je overal door de binnenstad digitale gidsen die je meenemen door de geschiedenis van Sneek. 

7. Huur een e-chopper

Je ziet ze steeds vaker: e-choppers. Deze elektrische scooters kun je huren bij het Van der Valk hotel. Je mag ze besturen als je een scooter- of autorijbewijs hebt. De e-choppers hebben een actieradius van 50 km, dus je kunt er ook makkelijk de omgeving mee verkennen.

8. Het Cultuurkwartier

Ze hebben het in Sneek lekker makkelijk gemaakt voor de cultuurliefhebber: het theater, poppodium én kunstencentrum liggen alledrie op loopafstand van elkaar. Daarom heet het daar ook het cultuurkwartier. Het theater ziet er van buiten al indrukwekkend uit: je kunt niet om de 23 meter hoge theatertoren heen. En aan de binnenkant is het heel knus. Staat er dus een leuke voorstelling op het programma terwijl jij in Sneek bent? Dan is dit theater zeker de moeite waard!

Dit waren onze 8 tips voor wat te doen in Sneek, maar natuurlijk zijn er nog veel meer activiteiten. Zo kun je er ook heel goed uit eten of winkelen. Tips voor de beste restaurants en de leukste winkels? Vraag het ons, we hebben wel een lijstje. Sneek wel gezien? We hebben ook nog tips voor een dagje in Leeuwarden