Dit moet je weten voordat je gaat zeilen in Friesland

Dit moet je weten voordat je gaat zeilen in Friesland

De wind door je haren, de zon op je gezicht en je glijdt door het water alsof je niks weegt… Er is niks mooier dan zeilen in Friesland. Op een van de ontelbare kleinere meren of juist het grote IJsselmeer: Friesland lijkt wel gemaakt voor de zeiler. Misschien heb je al ervaring, maar ook zonder ervaring of een eigen boot kun je heel goed zeilen in Friesland. Wat je moet weten voordat je aan boord stapt? Dat vertellen we je hier!

Zeilboot huren in Friesland

Het is helemaal niet erg als je geen eigen zeilboot hebt. Door heel Friesland zijn plekken waar je er makkelijk een kan huren. Voor elk niveau is er wel een zeilboot! De instructeurs van Oer ‘t Hout leren je de fijne kneepjes van het zeilen. Bij ons kun je deze soorten zeilboten huren: 

  • Optimist: geschikt voor de allerjongsten
  • Valk: met 3 leeftijdsgenoten op een 7 meter lange boot
  • Laser Pico: alleen in een supersnelle boot
  • Laser Pico 2 mans: ook supersnel, maar dan met z’n tweeën
  • Splash: gebouwd voor wedstrijdzeilen en voor als je al wat ervaring hebt (t/m 14 jaar)
  • Flash: met een groter zeil, zodat je nóg sneller kan (16+)

Maar er zijn ook grotere boten waarmee je bijvoorbeeld een weekend of een week op pad kan. 

De mooiste plekken om te zeilen in Friesland

Natuurlijk kun je in buurt van Oer ‘t Hout prachtig zeilen. Onze herberg ligt aan het water: je vaart zo de Wijde Ee en het Pikmeer op. Maar vanuit Grou ben je ook binnen een mum van tijd in het prachtige Nationaal Park de Alde Feanen. In dit merengebied kijk je je ogen uit. Maar er zijn nog veel meer plekken in Friesland waar je mooi kunt zeilen. Wat dacht je van:

  • De Elfstedenroute: dé route van Friesland. Je kan er ook voor kiezen om maar een deel van de route te varen.
  • Kleine Friese dorpjes: in Friesland liggen veel dorpjes aan het water. Leg zomaar ergens aan en ontdek wat het dorp je te bieden heeft. Leuke dorpen zijn bijvoorbeeld Heech, Akkrum of Earnew​​âld. 

3 tips: zo bereid je je goed voor op het zeilen in Friesland

Voordat je aan boord gaat, moet je natuurlijk wel het een en ander weten. Als je bij Oer ‘t Hout gaat zeilen, leggen onze instructeurs je alles graag uit. Hier hebben we alvast wat tips voor je verzameld. 

Tip 1: trek goede kleding aan 

Voordat je gaat zeilen moet je weten wat het weer gaat doen. Daar kun je je kleding ook op aanpassen. Gaat de zon de hele dag schijnen? Dan moet je een pet en een zonnebril niet vergeten. Wordt het wat frisser of gaat het regenen? Zorg dan dat je kleding warm genoeg is. 

Tip 2: check de brug- en sluistijden

Veel water betekent ook veel bruggen. De meeste bruggen gaan op gezette tijden open. Wanneer dat is, kun je hier vinden. Let wel op: tussen 1 november en 31 maart gaan veel bruggen alleen open op afroep. Dan moet je 2 uren van te voren bellen dat je eraan komt. Vergeet je ook niet wat kleingeld mee te nemen? Voor sommige bruggen moet je namelijk bruggeld betalen. 

Tip 3: skûtsjesilen

Elk jaar zij er in de zomer kampioenschappen voor het traditionele skûtsjesilen. Eentje voor de professionele, vaste 14 skûtsjes (SKS) maar ook een open kampioenschap (IFKS). Omdat steeds meer mensen daaraan meedoen, is het evenement geworden waarbij in verschillende dorpen ook van alles te doen is. Check dus vooral even wanneer de SKS en IFKS dit jaar zijn!

Ben je al enthousiast? Kom dan zeilen bij ons in Friesland! We helpen je graag het water op. Neem even contact met ons op als je meer informatie wil of wil reserveren.